Vi hjelper deg å ta vare på dine smykker

Stell av diamanter

Diamanter bør oppbevares i en egnet smykkeboks eller et skrin. De må helst ikke ligge løst da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter kan lett bli skitne og støvete og kremer, pudder og såpe reduserer glansen. Regelmessig rengjøring er derfor fornuftig. Hos gullsmeden får du kjøpt egnet rensemiddel. Du kan også benytte et mildt rengjøringsmiddel oppløst i vann. Dypp smykket i oppløsningen og skrubb det forsiktig med en myk børste. Skyll med rent vann og tørk med en myk klut.

Husk at ringen og klørne rundt diamanten er laget av metall og derfor slites. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner og derfor uslitelig, kan det gå skår ved hardt bruk. La gullsmeden derfor jevnlig kontrollere dine diamantsmykker.

Diamantringer som brukes ofte eller daglig, vil vi anbefale deg å få sjekket cirka en gang i året. Kom gjerne innom våre butikker så kan vi også rense og pusse opp diamantringen og de øvrige smykkene dine slik at de vil skinne som nye. Gull og sølv er ”myke” metaller som slites ved bruk.

Stell av gullsmykker

Gull- og doublé-gjenstander trenger vanligvis lite vedlikehold utover normal vask. Om det oppstår mørke og matte flater kan du fjerne disse ved å bruke en smykkerens. Småriper kan poléres bort med en pusseklut og erstattes med en blank og skinnende overflate.

Ved jevnlig bruk bør gullet ditt innimellom kontrolleres av en gullsmed. Han ser etter slitasje, spesielt i leddene til kjeder og armbånd, og han sjekker låsene. Prøv å unngå for lange smykker. Og ta dem av deg om natta.

Perler – bruk og vedlikehold

Perler er vakre, men også skjøre. For å bevare glansen og fargen best mulig må de tas godt vare på.  Gjør det til en vane å ta perlene av deg når du legger deg. Og ikke ta dem på igjen før du er ferdig stelt om morgenen igjen. Perler er nemlig ikke så glad i parfyme, sminke og hårprodukter. Da får de et belegg på seg som gjør dem matte og fargeløse. I tillegg slites silketråden som perlene er tredd på. 
Sjekk perlene dine hos oss ca. hvert andre år. Vi renser dem nøye og tar dem på ny silketråd. 

Hvis du legger perlene fra deg for en lengre periode, så oppbevar dem hver for seg – innpakket i papir/stoff. Bomullstoff er ikke å anbefale da det gjør at perlene tørker ut. La dem ikke ligge for mørkt, kaldt eller tørt – da vil de endre farge. For å bevare dem best mulig må perler brukes jevnlig. Da får de naturlig fuktighet fra huden og glansen og fargen opprettholdes. Perler forringes når de utsettes for vann derfor pleier vi å si litt humoristisk: “Perler har vannskrekk”.

Perler – eleganse som ikke blir mindre med årene

Har du noen gang lurt på hvordan du kan se forskjell på en perle og en kulturperle? Ja, da er du ikke alene. Det er nemlig meget vanskelig og kun et røntgenbilde kan avsløre forskjellene. Men vi kan gjerne fortelle deg litt om den møysommelige tilblivelsen av en perle. Av og til havner et lite sandkorn inni en musling. Mellom mantelen av muslingen og skallet. Muslingen kapsler inne sandkornet for å beskytte seg, og danner lag på lag med perlemor. Denne prosessen tar mange år og det er vanskelig for muslingen å danne store perler. Ofte blir resultatet en ujevn klump eller en perfekt liten perle. Dette skjer både i saltvann og ferskvannsmuslinger. Kulturperler er de perlene som dannes ved at mennesker fysisk plasserer ”sandkornet” i muslingen. De er like ”ekte” og bruker lang tid på å bli store og vakre. Hvor vakker og hvilken alder perlen har avgjøres ved å se på dens glans og perlemorslag. Perlens skjønnhet og livslengde.  

Størrelse på perler

Det tar lengre tid og er vanskeligere for østers å danne store perler. Naturlig nok er derfor store perler både mer sjeldne og mer kostbare.  

Form på perler

Det er sjeldent at perler blir helt runde når de dannes. Runde perler er derfor kostbare og har stor verdi. Perleformer som ikke er runde har fått elegante navn, hør bare her: ”Baroque” er en ujevn perle. ”Pendeloque” er dråpeformet. ”Bouton” kalles det når perlen har en flat form. Poire er pæreformet.

Glans på perler

Glans er perlens evne til å bryte og reflektere lys. Perlens skjønnhet og livslengde avgjøres av et kraftig perlemorslag og god glans.  

Overflate på perler

Naturprodukter er sjeldent helt ”perfekte”. Ekte perler har derfor små ujevnheter i overflaten. Men selvsagt er det slik at jo glattere overflaten er jo høyere verdi har perlen.

Farge på perler

Vi tenker ofte på perler som hvite eller gulhvite. Men valgmulighetene er mange fra rosa og grønne til gråblå eller brunfarger. Det er ikke fargen som avgjør kvaliteten på en perle.

Vedlikehold av klokker

Klokker må vedlikeholdes både utenpå og inni da de hver dag utsettes for skitt, hudrester og luftforurensing.
Du kan enkelt vedlikeholde klokken din utenpå med en myk klut og/eller børste og mildt såpevann – husk å sjekke at klokken er vanntett. Og har den skinnrem så må den tas av. 
Mange klokker kommer i dag med safirglass, men hvis din klokke ikke har det, så vær forsiktig slik at glasset ikke ripes.

De fleste klokker er laget av – eller i en kombinasjon av – platina, stål, gull og titan. Har klokken din et mekaniske ur, behøver den oftere ettersyn enn et quarts ur. Når urverket skal renses må du komme til oss. Vi sørger for at klokken din får den rette behandlingen.

Ta vare på sølvet

Det beste du kan gjøre med sølvet ditt er å bruke det mye og ofte. Hvis du bruker det daglig vil sølvet oksidere (bli mørkt) senere enn hvis du lar det ligge i skapet eller smykkeskrinet. Sølv i bruk behøver ikke pusses ofte, men om du behøver rense- og pussemidler så har vi alt du trenger for å holde smykkene dine skinnende og blanke i våre butikker. Eller vi kan sende til deg. Ta kontakt med oss per telefon eller mail.

Når du skal legge vekk sølvet ditt er det viktig at du legger det i plast, adskilt fra annet sølv. Helst i lufttette poser for å unngå at overflaten oksiderer og blir brun, og for at du skal unngå riper.

Stell av bunadsølv

Bunadssølvet brukes stort sett bare noen få ganger i året. Hvis du oppbevarer det riktig, trenger bunadssølvet lite stell. Legg sølvet i tette plastposer. Posene beskytter mot riping og forhindrer tilgang på luft som gjør at sølvet anløper. Unngå å bruke gummistrikk rundt posene, som vil sette varige, sorte merker på sølvet.

Bunadssølvet kan pusses med en tørr, myk klut, for å gi blanke flater. Benytter du sølvkrem eller sølvpuss er det ofte vanskelig å få bort alle restene. Sølvdip kan benyttes av og til. Det bør ikke brukes på sølv som skal være oksidert, da denne overflaten etter hvert vil slipes bort. Forgylt sølv kan dyppes raskt i sølvdip. Pass på at du skyller sølvet godt i lunkent vann etterpå og tørker det med en myk klut.

Er sølvet bare blitt litt matt kan det dyppes lett i litt mildt såpevann og  skylles godt.

Fra tid til annen bør bunadssølvet ditt leveres til gullsmeden. De har egnet utstyr slik at pusseresultatet blir best mulig.