DIAMANTER – vakre, sjeldne og historiske

Diamantringer i flere størrelser som ligger sammen

For amerikanerne er en forlovelsesring det samme som en diamantring. Fullt så kategorisk er ikke vi nordmenn når vi setter likhetstegn mellom diamanter og kjærlighet. Men at det har en slik sammenheng er også forholdsvis akseptert her. Imidlertid behøver man ikke nødvendigvis tenke store diamanter, både smak og lommebok kan tilsi en mer beskjeden utgave! Men romantisk og hyggelig er det, både for kvinner og menn, å få et diamantsmykke fra den man er glad i.

Historie


Grekerne i antikken trodde at diamanter var biter av stjerner som falt til jorden. Noen var mer poetiske og kalte dem for Guds tårer!
 Til alle tider har det vært et romantisk skjær av mystikk omkring verdens mest fornemme edelsten. Navnet stammer fra det greske Adamas, som betyr uovervinnelig. Grekerne kalte diamantens ild for kjærlighetens flammer.
 De første diamantene ble funnet i India ca. 300 år f.Kr. Siden ble det funnet diamanter i mange deler av verden, som Brasil, Russland og mange steder i Afrika. 
Frem til forrige århundre var det bare de rike og mektige som kunne unne seg den luksus å smykke seg med diamanter. Med oppdagelsen av store diamantforekomster i Afrika og andre steder i verden er diamanter i dag tilgjengelig i forskjellige størrelser, farger og prisklasser.

Smykkediamanter


Diamanter er sjeldne, og der er vanskelig å få tak i større diamanter. Når f.eks 250 tonn malm sprenges ut, knuses og bearbeides, er det ofte bare en carat av grov og ujevn diamant tilbake. Og igjen kan bare ca. 20% av dette grovmaterialet brukes til smykkediamanter.