Hva bestemmer diamantens verdi?

Diamant som holdes i pinsett

Diamantens vekt, farge, klarhet og sliping er bestemmende for stenens verdi.

Carat


Carat er vektenheten for diamanter. Selve ordet har sin opprinnelse fra frukten fra Johannesbrødtreet. Disse fruktene ble nemlig brukt som vektenhet av oldtidens handelsmenn. En carat tilsvarer 0,2 gram. Carat er videre inndelt i punkter, og det er 100 punkter i en carat. Slik veier en 45 punkters diamant 0.45 carat.

Farge


En fargegradering av stenen betyr hvor mye stenens farge avviker fra det hvitest mulige - fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjeldne, og derfor mer verdifulle. 
Den beste måten å observere diamantens virkelige farge på er å se den mot hvit bakgrunn.
 Selv om de fleste har en skygge av gult, kan de fåes i alle fargenyanser: gul, kanari, rosa, rød, grønn, blå og brun. Dersom fargene er tydelige og klare kalles de ”fantasi-farger”. Disse verdsettes også for sin vakre farge på samme måte som hvite diamanter verdsettes for mangel på farge. Som eksempel er den berømte Hope-diamanten blå, og den velkjente Tiffany-diamanten kanari-farget.
 Gullsmedene bør bruke følgende internasjonale CIBJO-betegnelser når de skal beskrive diamantens farge:

FARGEGRADER:

R 

River

Usedvanlig hvit + D

R

River

Usedvanlig hvit E

TW 

Top Wesselton:

Sjelden hvit + F

TW 

Top Wesselton:

Sjelden hvit G

Wesselton:

Hvit H

TCr 

Top Crystal:

Lett tonet hvit I

Cr 

Crystal:

Lett tonet hvit J

Tc 

Top Cape:

Tonet hvit K

Tc 

Top Cape:

Tonet hvit L

C 

Cape:

Tonet M til ZKlarhet


Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger. 
Spesialistene benytter spesielle uttrykk når de skal beskrive klarheten:

KLARHETSGRADER:

F 

(flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter

IF 

(internally flawless) Ingen indre uklarheter

VVS1-VVS2 

Meget, meget små uklarheter

VS1-VS2 

Meget små uklarheter

SI1/SI2

Små uklarheter

P1 

Piqué-små, synlige uklarheter

P2 

Piqué, større uklarheter

P3 

Piqué, store uklarheterSliping


Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys. Når den slipes riktig, slik at når lyset slipper inn fra toppen, vil lysstrålene bli kastet tilbake fra bakfasettene, og diamanten vil da ståle i alle regnbuens farger.
 Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig slipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Den mest vanlige diamantslipeformen er brillianten. Andre kjente slipeformer er princess, dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.