ungdommer i ring som holder hender

Konfirmasjon - fra barn til voksen

De fleste kulturer har overgangsritualer fra barn til voksen. De fleste konfirmanter i dag svarer ”penger” når de blir spurt om hva de ønsker seg. Det er lett å forstå! Hvem liker ikke å ha penger å spenne når man er 15? Vi vil allikevel slå et slag for at man som voksen kan tenke litt lenger. Et smykke har lenger verdi. Når konfirmanten er 50 kan han eller hun se på smykket og tenke tilbake på ”besta” med gode minner. Vil du slå på stortromma, kan du jo gi noe penger i tillegg. Da blir konfirmanten fornøyd på dagen – og fornøyd en gang til når han/hun er gammel nok til å forstå at noe er mer verdifullt enn penger.

Ulike skikker

På øya Mentawai filer de ungdommens tenner så de blir spisse. Hos Hamarstammen i Etiopia blir guttene pisket før de må løpe over ryggen på fire okser. Heldigvis, vil de fleste si, har vi mindre ekstreme overgangsritualer i Norge i dag. ”Konfirmasjon” er opprinnelig et kristent begrep, men i dag brukes ordet også for blant annet humanistiske, holistiske og akademiske overgangsritualer. Selve konfirmasjonsdagen er en festdag! Vi markerer overgangen fra ungdom til voksen. Vel verdt en gave.

Forslag til smykkegaver

Diamanter og perler er normalt et trygt valg til jenter i konfirmasjonsalderen. Er de av den litt røffe typen, er sorte diamanter et godt forslag. For andre vil et vakkert perlesmykke være en god idé.

Dette er våre fire mest populære konfirmantgaver:

18 vare(r)

per side