Bryllup og sånn

Par som gifter seg og kysser mellom trærne

Alt jeg har er din kjærlighet.
 Jeg har alt. Bryllup er en fest for to mennesker som elsker hverandre. Vi synes et smykke er en bedre gave enn en stavmikser! Vi skal innrømme at vi er part i saken, men smykket følger de forelskede og familien i generasjoner. Hva med for eksempel et perlehalsbånd fra kommende svigerforeldre til bruden. Et vakkert minne – om en vakker dag. Det er mange ulike tradisjoner og varianter av bryllup rundt i verden. Visste du for eksempel at skikken med hvit brudekjole startet 10. februar 1840? Det er få tradisjoner som kan tidfestes så nøye. Den dagen giftet Dronning Victoria seg med sin elskede Prins Albert, i en hvit brudekjole. Et uvanlig kjolevalg den gangen, men hun skapte altså en trend som har vart i over 170 år.

Forlovelsesring

Forlovelsesringer og gifteringer blir i Norge tradisjonelt båret på høyre hånds ringfinger. I de fleste andre land brukes venstre hånd. Tidligere trodde man at ringfingrene hadde en blodåre som var direkte forbundet med hjertet. I Norge har det lenge vært vanlig at forlovelsesring og giftering er det samme settet med ringer. Man tar da gjerne av seg forlovelsesringene en uke før bryllupet og får dem gravert før bryllupsdagen. I dag er det stadig flere som gjør det slik vi kjenner det fra blant annet England. Kvinnen får en diamantring til forlovelsen, og så kjøper paret sammen et sett gifteringer som de gir hverandre på bryllupsdagen.

Giftering

Blant de tidligste gifteringene vi kjenner til er et par fra 600-400 f.Kr. som er rikt dekorert med blomsterkrans og en vakker liten fugl. I forrige århundre var det i Norge uvanlig med noe annet enn helt glatte gifteringer. Denne formen uten begynnelse eller slutt skal symbolisere evighet og troskap. I dag ser vi at ”reglene” er mindre rigide. Brudeparet velger ringer de liker, og som symboliserer deres kjærlighet – for dem. Diamantringer er blitt mye vanligere. Særlig modellene hvor diamantene går rundt hele ringen og danner en sirkel. Både menn og damer bærer disse.

Brudesmykker

Også mannen kan ha vakre smykker til bryllupet. En eller flere ringer, selvfølgelig. Men vi synes også et personlig gravert sett med mansjettknapper er stilig. Til bruden er det mange muligheter. Øredobber. Armbånd. Tiara. Anheng. Halssmykke. Tradisjoner er verdifullt, men det er 2014. Vi synes bruden skal velge det hun liker.

Morgengave

Morgengave er en personlig gave fra de to elskede til hverandre. Tradisjonelt er det brudgommen som gir en gave til bruden. I dag er det vanlig at begge har en gave til kjæresten. Et smykke sammen med et dikt synes vi er vakkert.

Bryllupsdager

Også bryllupsdager bør feires. Gjerne med en gave som matcher navnet på brullupsdagen. Men de fleste damer vi kjenner blir mer begeistret for diamanter enn for bomull. Her er listen over bryllupsdager:

1. Papir, 2. Bomull, 3. Lær, 4. Blomster, 5. Tre, 6. Sukker, 7. Ull, 8. Bronse, 9. Pil/Keramikk, 10. Tinn, 11. Stål, 12. Silke, 12, 5 Kopper, 13. Knipling, 14. Elfenben, 15. Krystall, 20. Porselen, 25. Sølv, 30. Perle, 35. Korall, 40. Rubin, 45. Safir, 50. Gull, 55. Smaragd, 60. Diamant, 65. Krondiamant, 70. Jern, 75. Atom

Bryllupsskikker

Det er mange flotte tradisjoner forbundet med bryllup. Her er noen av de vi har opplevd selv, og funnet i bøker og på nettet. Det er ingen superdyp kildekontroll her. De bør altså tas med en klype salt.

  • • Apropos salt. Brud og brudgom har to like glass med salt – og heller innholdet oppi et større glass. Å gå fra hverandre skal være like vanskelig som å ta tilbake ”sine” saltkorn. Skikken kalles ”saltpakt” og stammer fra Bibelen.
  • • Det er ikke uvanlig at alle gjestene signerer på en kjevle, som så gis til bruden under middagen. Symbolverdien er vi usikre på. Skal hun ha den som våpen mot mannen, eller lære seg å bake?
  • • Når brudgommen går på toalettet kan de mannlige gjestene løpe bort å kysse bruden på kinnet. De kvinnelige gjestene gjør det samme når bruden må ut en tur.
  • • Når gjestene tramper i gulvet, skal brudeparet reise seg på stolene og kysse hverandre.
  • • Kvinnelige gjester med rød kjole har hatt sex med brudgommen. Kjipt for gjester med rød kjole som ikke har hørt om dette.